Monday, September 5, 2011

Makanan Korea : Twiggim, Odeng & Topokki

Twiggim



Twiggim merupakan sejenis hidangan yang berasaskan seafood dan sayur-sayuran. Udang, Sotong, Seaweed, Labu, dan Keledek disaluti tepung rangup dan digoreng garing. Cara makannya, dicicah dengan sos topokki atau kicap cair kemudian makan.

*****


Odeng





Odeng pula ialah sejenis Fish Cake lembut yang dicucuk seperti sate. Ianya sejenis makan rebus dan bersup. Saya memanggilnya, Yong Tau Foo. Merupakan makanan pertama ketika pertama kali menjejak kaki ke Korea. Enak di makan panas-panas ketika musim sejuk.

****

Topokki




Sejenis makanan tradisional orang Korea. Diperbuat dari tepung besar (pulut). Dipotong-potong lalu dimasak bersama sos topokki. Rasanya seperti tepung kuih koci, sedikit liat dan sosnya berasa pedas. Ditabur sedikit bijan di atasnya. 

***


Tips:
Jika anda berada di Korea, dapatkan makanan ini di Restoran Jaws.
Range harga : KRW 2000- 3500 sehidangan.


2 comments:

  1. salam bro,
    restaurant jaws tu kat mana? twiggim, odeng and topokki semua ada kat situ ke? its it halal restaurant?

    ReplyDelete
  2. Salam..
    Jaws tu merata ade kt Seoul.. Heukseok ade, Anam ade, Myeongdong ade.. :)

    ReplyDelete

Jika anda mempunyai pertanyaan mengenai trip sila ke http://jomlawatkorea.form2go.com/inquiryform.html

Trip Inquiry Form

  • Full Name*
  • Email Address*
  • Phone Number
  • Departure Date (Exact / Planning)*
  • Trip Period*
  • Number of Pax*
  • Remarks (Request, Inquiry etc)
  • Security Code*

     

  •  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...