Sunday, September 4, 2011

Festival Bunga Sakura : Cherry Blossom Festival


Festival Bunga Sakura diadakan pada setiap tahun di bulan April ketika musim bunga. Terdapat beberapa lokasi yang mengadakan festival ini di bandar Seoul dan juga bandar diluarnya. Antara lokasi yang menarik untuk dikunjungi adalah di Yeouido Park, Jinhae Gunhangje, Pulau Jeju, Cheongpunghoban dan beberapa tempat lain.

Pengalaman saya mengunjugi festival ini adalah di Yeouido Park di bandar Seoul berdekatan dengan Sungai Hanggang. Festival ini diadakan pada 13-17 April dan ianya akan berulang pada setiap tahun di antara tarikh tersebut. Dengan suhu lebih kurang 8-10 darjah celcius, mengunjngi festival ini memberi seribu pengalaman yang tidak akan dilupakan.


Apabila anda mengunjungi festival ini, anda berpengalaman untuk berjalan disepanjang jalan di kawasan Yeouido ini dengan rimbunan pohon sakura yag berwarna pink putih di kiri kanan anda. Bagi rakyat Korea sendiri, berkunjung di festival ini adalah satu kemestian kerana hanya setahun sekali phon sakura ini mengeluarkan bunga yang cantik.

Anda dinasihatkan supaya bersedia dari segi fizikal dan mental apabila berkunjung ke festival ini kerana jumlah pelawat di festival ini adalah sangat ramai. Anda juga tidak akan melepaskan peluang berjalan menyusuri kaki lima jalan raya ini sambil menikmati keindahan pohon sakura.


Antara aktiviti yang dijalankan sepanjang berlangsungnya festival ini ialah, persembahan pentas yang melibatkan artis-artis dan pemuzik tempatan, pameran arca tumbuh-tumbuhan, aktiviti riadah seperti berbasikal dan berkasut roda, jualan cenderatihati dan makanan serta pelbagai aktiviti lain yang menarik.Di festival ini, anda pasti tidak henti merakam beratus-ratus foto kerana suasana di festival ini sangat happening. Ambillah peluang ini untuk mengabadikan foto bersama rakan-rakan dan keluarga.Tips :
Pakailah pakaian yang berwarna warni mengikut tema musim bunga apabila mengunjungi festival ini.
Jangan lupa bawa bersama kamera anda!


Jangan lupa untuk mencuba sotong kering bakar ini!

Pengangkutan ke Yeouido Park :
Subway Line 9

2 comments:

 1. Festival bunga sakura ya? Pasti banyak orang yg pada keluar nih mau liat pemandangan dan nikmatin festival ini,apalagi jalan2 sama pacarnya ya, hehehe… Saya juga barusan liat di facebook Korea Tourism Organization Indonesia dan twitter @KTOJAKARTA kalo sekarang lagi berlangsung festival bunga sakura ini. jadi pengen liat gimana festival bunga Sakura ini, soalnya saya belum pernah liat bunga sakura secara langsung, hihihi

  blogwalking ya dari http://cantikalayanti.blogspot.com/ mohon kunjungan dan follow baliknya ya ke blog saya, makasih :)

  ReplyDelete
 2. salam.. nak tanya..... kalau nak pergi akhir bulan 3 sehingga awal bulan 4 (winter & spring)... best x??

  ReplyDelete

Jika anda mempunyai pertanyaan mengenai trip sila ke http://jomlawatkorea.form2go.com/inquiryform.html

Trip Inquiry Form

 • Full Name*
 • Email Address*
 • Phone Number
 • Departure Date (Exact / Planning)*
 • Trip Period*
 • Number of Pax*
 • Remarks (Request, Inquiry etc)
 • Security Code*

   

 •  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...