Friday, September 2, 2011

Budaya Korea : K-Pop !!

K-Pop memang pengaruh yang sedang meletus di serata dunia. Di Malaysia, peminat K-Pop sememangnya ramai.. Industri muzik Korea memang luas.. Hampir setiap bulan ada sahaja group-group baru yang muncul. lambakan karya muzik meraka juga cukup advance.

Contoh paling baik, Wondergirls. Group wanita ini telah pun memasuki pasaran muzik US ttahun lepas setelah meledak secara ekstrem di Korea dan negara Asia sekitarnya. Kini di Korea, group-group muzik yang wujud di Korea muncul dengan lagu yang sangat menarik.

Pada masa kini group wanita yang paling top adalah Girls Generation. Tetapi terdapat lambakan group lain yang setiap hari mengeluarkan single yang hebat belaka. Group seperti Miss A, After School, 4 Minutes, Kara, apa lagi... Sekadar menyebut beberapa nama berlumba-lumba meletakkan lagu mereka ke puncak carta hits.




Group-group lelaki jugak tak terkecuali. Super Junior memang antara group yang have huge of fans! Lagu Mr Simple mereka mendapat view sebanyak 3 juta selepas 5 hari diupload di laman Youtube.. 2PM, MBLAQ, BEAST, C N Blue, FT Island pula merupakan group lelaki lain yang sangat popular di Korea.. Search saja di Youtube, berlambak lagu mereka yang boleh anda dengari, termasuk lagu-lagu baru.

Di Seoul, terdapat banyak spot dan kedai yang menjual pelbagai cenderahati artis-artis K-Pop ini.. Tak ketinggalan kedai menjual CD dan album artis-artis ini, anda boleh borong segala item yang dijual, kerana rata-rata harga jualan bagi album-album arti K-Pop jauh lebih murah dan berkualiti berbanding yang dijual di Malaysia..




Apabila anda menjejakkan kaki di Seoul, lagu-lagu yang didendangkan oleh artis-artis ini pastinya berkumandang di serata tempat. So, apa lagi, tak kan nak menjadi peminat jarak jauh sahaja. Jom ke Korea, dan alami kemeriahan industri muzik di sana.

Range Harga Album-album K-Pop di Korea : 
Bermula KRW8000

1 comment:

  1. annyeong!
    sy akan ke korea next year, blh sy tahu kat mana nak dptkan cd/dvd and all kpop stuff yg murah2 ye tp berkualiti?

    gomawo :)

    ReplyDelete

Jika anda mempunyai pertanyaan mengenai trip sila ke http://jomlawatkorea.form2go.com/inquiryform.html

Trip Inquiry Form

  • Full Name*
  • Email Address*
  • Phone Number
  • Departure Date (Exact / Planning)*
  • Trip Period*
  • Number of Pax*
  • Remarks (Request, Inquiry etc)
  • Security Code*

     

  •  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...