Monday, August 22, 2011

Persiapan Sebelum Bertolak Ke Korea : Makanan

Korea merupakan sebuah negara yang mempunyai pelbagai jenis makanan dari makanan asas sehinggalah ke pencuci mulut dan makanan ringan. Namun begitu sebagai seorang Muslim, terdapat sedikit kesukaran bagi mendapatkan sumber makanan halal di premis-premis yang menghidangkan makanan berkonsepkan masakan Korea. Rata-rata kedai menjual makanan di sana tidak Halal. Oleh sebab itu, makanan merupakan persiapan penting sebelum anda bertolak ke Korea.

Apabila anda di Korea, anda boleh membuat pelbagai pilihan dan alternatif bagi mendapatkan bekalan makanan. Anda boleh beli di kedai ataupun masak sendiri.

Di bawah ini merupakan beberapa info dan tips untuk mendapatkan sumber dan stok makanan.

Makanan Korea
Terdapat sejumlah besar restoran yang menawarkan masakan Korea yang pelbagai rasa dan style. Namun, jangan sesekali pesan makanan yang berasaskan daging, baik ayam atau daging lembu. Ini kerana cara penyembelihan mereka diragukan. So elakkan ayam dan daging. Pilih makanan yang berasaskan seafood dan sayuran sahaja.

Makanan Halal
Walaupun tidak mempamerkan sijil halal, terdapat banyak restoran muslim di Seoul. Restoran yang diusahakan oleh warga Pakistan, Arab dan India rata-rata menghidangkan makanan Halal.Di Seoul sendiri, makanan yang sering menjadi pilihan pelancong beragama Islam adalah kebab. Di daerah Itaewon juga terdapat sejumlah restoran Muslim. So jangan ragu-ragu!

Restoran Makanan Segera
McDonalds, KFC, Burger King, Pizza Hut memang bersepah di Seoul, tetapi jangan berani untuk membeli produk yang berasaskan daging kerana proses penyembelihan mereka diragui. Jika teringin makanan segera ini, dapatkan produk yang berasakan sayuran dan seafood.

Barangan Runcit
Stok bahan mentah makanan tidak sukar diperolehi. Terdapat bayak supermarket dan mart yang menjual barang keperluan makanan. Tetapi jika anda ingin mendapatkan stok ayam dan daging, dinasihatkan tidak membeli di pasaraya tetapi disyorkan mendapatkan stok di kedai=kedai runcitan yang diusahakan oleh orang Arab dan India. Di Itaewon merupakan tempat mendapatkan stok keperluan makanan yang paling mudah dan selamat.

Minuman
Korea memang terkenal dengan kepelbagaian air minuman. Anda boleh meminum apa sahaja minuman yang terdapat di Korea melainkan yang mengandugi alkohol. Biasanya minuman yang beralkohol ditempatkan berasingan. Semua mineral water mereka boleh diminum. Begitu juga dengan jus-jus buahan. Produk susu juga tiada masalah untuk diambil. Tetapi haruslah sentiasa membaca label pada botol atau tin dengan teliti sebelum membeli. Dan yang paling penting YAKIN!

Stok Makanan Dari Malaysia
Sepanjang perjalanan saya ke negara Korea, barangan makanan tidak menjadi masalah besar untuk dibawa masuk. Memang mereka meminta kita untuk declare barangan yang kita bawa termasuk makanan, tetapi dinasihatkan supaya sentiasa berwaspada kerana produk yang berasaskan ikan dan tumbuhan adalah barangan yang wajib di'declare'. Sekali lagi, YAKIN dan waspada perlu ada. Terpulang pada anda ingin membawa stok makanan dari Malaysia atau tidak.

2 comments:

 1. kalau ke korea,mknan ape yg boleh dbawa pulang ke mlaysia sb buah tgn ye?

  ReplyDelete
 2. kalau bawak makanan yg bertin, mcm sardin, tuna tu boleh x??? cili boh memang boleh bawa ye??

  ReplyDelete

Jika anda mempunyai pertanyaan mengenai trip sila ke http://jomlawatkorea.form2go.com/inquiryform.html

Trip Inquiry Form

 • Full Name*
 • Email Address*
 • Phone Number
 • Departure Date (Exact / Planning)*
 • Trip Period*
 • Number of Pax*
 • Remarks (Request, Inquiry etc)
 • Security Code*

   

 •  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...