Saturday, August 6, 2011

Life Di Korea

Best dan Fun.. !

Hidup di Korea sebenarnya tidak banyak beza seperti di Malaysia. Perbezaan paling ketara antara Malaysia dan Korea adalah cuaca. Di Korea, negara ini merupakan negara empat musim yang terdiri dari Musim Sejuk (Winter), Musim Bunga (Spring), Musim Panas (Summer) dan Musim Luruh (Autumn).

Suhu dan cuaca di Korea berbeza-beza mengikut musim. Pada musim sejuk, suhu di Seoul boleh mencecah ke nilai -17 darjah celcius dan boleh naik mendadak pada musim panas 33 darjah celcius. Persiapan awal harus diambil kira sebelum melancong atau tinggal di Korea.

Mengenai budaya pula, tidak banyak beza seperti di Malaysia. Etika dan nilai kesopanan masih diterapkan di kalangan masyarakat di Korea. Rata-rata setiap warga mereka seringkali mengucapkan Hello iaitu "Annyeonghaseyo" apabila bertemu individu lain. Ucapan ini kadangkala disertakan dengan membongkokkan sedikit badan ke depan sebagai tanda hormat.

Anda tidak perlu risau apabila berada di Korea kerana mereka di sini baik-baik belaka. Anda tidak akan terasa seperti orang asing kerana mereka sentiasa mengalukan kedatangan pelancong-pelancong antarabangsa.

Tetapi harus diingat, bahasa merupakan sedikit halangan kepada kita apabila melancong ke negara Korea ini. Penggunaan bahasa Inggeris mereka tidak begitu meluas. Oleh itu bahasa Korea merupakan bahasa utama yang ditutur di sini. Tetapi tidak menjadi masalah bagi mereka yang ingin ke Korea kerana segelintir mereka mampu berbahasa Inggeris. Ada juga peniaga-peniaga yang telah mula berbahasa Melayu di sini. Paling ketara apabila memberitahu harga dan nombor.

Mengenai makanan, terdapat beberapa masalah bagi pelancong yang beragama Islam di sini. Rata-rata di sini mereka menghidangkan juadah yang tidak halal. Tetapi jangan jadikan itu satu halangan kerana terdapat sejumlah restoran Muslim di sebuah lokasi yang menyediakan makanan Halal. Jika anda melancong bersama saya, saya mempunyai banyak tips bagaimana mendapatkan makanan yang halal.

Apa yang menarik apabila tinggal di Korea, anda tidak pernah akan berasa puas menjelajah kota yang penuh dengan lampu-lampu neon yang sememangnya indah terutamanya di sebelah malam. Saya sendiri menghabiskan masa selama 3 minggu dan lebih pada setiap kunjungan, saya tidak pernah berasa puas.

Dan... Di saat entry ini ditulis, saya masih di Seoul..

2 comments:

  1. Hai, br jumpa u punye blog ni...fyi, i skang kt korea ;)
    Bln june ni stil spring kan? Kat area mana yg boleh i nk tgk keindahan musim bunga ni? Mcm x nampak je waaaaa..ke dh habis dh bunga nya?

    ReplyDelete
  2. haii..nak tumpang tanya.. if untuk baju sejuk, better beli dekat Malaysia or kat korea?harga mahal x kalau dekat korea?
    http://thefunnjoy.blogspot.com

    ReplyDelete

Jika anda mempunyai pertanyaan mengenai trip sila ke http://jomlawatkorea.form2go.com/inquiryform.html

Trip Inquiry Form

  • Full Name*
  • Email Address*
  • Phone Number
  • Departure Date (Exact / Planning)*
  • Trip Period*
  • Number of Pax*
  • Remarks (Request, Inquiry etc)
  • Security Code*

     

  •  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...