Tuesday, August 23, 2011

Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon (ICN)

Incheon International Airport merupakan salah satu lapangan terbang terbaik di Asia. Ini adalah destinasi pertama yang anda akan jejaki apabila melawat Korea dari negara Malaysia. Berikut merupakan info dan tips apabila anda tiba di lapangan terbang ini.

Kaunter Imegresen
Anda akan melalui kaunter semakan imigresen selepas 10 minit anda berjalan dan menaiki tren transfer. Pastikan anda tidak memakai topi dan kaca mata hitam apabila melalui kaunter semakan. Pastikan passport, Arrival Card dan Customs Declaration Card ada bersama-sama anda. Rata-rata pegawai yang bertugas di kaunter imigresen boleh bertutur dalam bahasa Inggeris. So jangan risau.

Arrival Card
Kad ketibaan ini harus dan lebih baik diisi sebelum mendarat. Kad ini akan disimpan oleh pegawai imigresen. Pastikan anda memenuhkan segala butiran dengan lengkap. Jika anda tidak begitu  pasti alamat tempat tinggal anda di Korea nanti, tuliskan Seoul pada ruangan Address In Korea. Kad ini boleh diisi dengan menggunakan Bahasa Inggeris.


Customs Declaration Form
Kad ini juga sebaiknya diisi sebelum anda mendarat. Kad ini meminta anda supaya mengesahkan barangan yang anda bawa. Barangan seperti perfume, minuman beralkohol, barangan daripada sumber tumbuhan dan juga produk daripada sumber haiwan harus disahkan. Jika anda membawa produk makanan, tidak menjadi masalah besar tetapi perlulah yakin dalam masa yang sama berwaspada. Barangan makanan basah seharusnya dielakan. Kad ini harus diserahkan kepada Pegawai Kastam selepas anda memungut bagasi sebelum ke lobi ketibaan.


Pengambilan Bagasi
Bagasi boleh dipungut setelah anda melepasi kaunter imigresen di tingat dua. Turun ke tingkat satu menggunakan escalator dan carousel bagasi terdapat di level ini. Perhatikan papan kenyataan bagi mengetahui bagasi anda akan ditempatkan di carousel mana. Pastikan anda memungut bagasi anda yang betul. Jika terdapat masalah kehilangan misal kata, terus ke kaunter kehilangan terdekat.

Apabila anda pulang ke Malaysia proses yang harus anda lalui adalah seperti berikut.

Check In di kaunter > Pemeriksaan di Kaunter Imigresen > Menunggu pesawat di balai pelepasan > Depart


Perkhidmatan lain yang terdapat di Lapangan Terbang ICN :
Pusat pertukaran wang asing
Perkhidmatan sewaan telefon
etc.


Kemudahan yang terdapat di lapangan Terbang ICN :
Telefon awam
Tandas / Bilik Air
Tempat bersembayang
Cafe
Mesin ATM
Kedai Serbaneka
Duty Free Shopping Zone
etc

Untuk maklumat lanjut mengenai Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon sila layari :

http://www.airport.kr/

3 comments:

 1. as salam,
  i noticed that there is a column for surname in the arrival card. i assumed we just leave it blank since malays don't have surname. pls correct me if i'm wrong. thanks!

  yours sincerely;
  izzah

  ReplyDelete
 2. I wrote my father's name on SURNAME column..

  ReplyDelete
 3. Hi, tmpg tnye..
  Kalau nk pg mase musim luruh kan..elok pegi bulan 9 ke bln 10 ke bln 11..saya bercdg nk pg awal sept tapi takut musim luruh blm tiba.. Tq

  ReplyDelete

Jika anda mempunyai pertanyaan mengenai trip sila ke http://jomlawatkorea.form2go.com/inquiryform.html

Trip Inquiry Form

 • Full Name*
 • Email Address*
 • Phone Number
 • Departure Date (Exact / Planning)*
 • Trip Period*
 • Number of Pax*
 • Remarks (Request, Inquiry etc)
 • Security Code*

   

 •  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...